GreekEnglish (UK)

Επισκεφθείτε το Μουσείο  

   

Επισκεφθείτε την Αράχωβα  

   

Newsletter  

   

Tο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας δημιουργεί τις υποδομές του

Tο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας δημιουργεί τις υποδομές του, εμπλουτίζει τις συλλογές του, διασώζει και μεταλαμπαδεύει την παράδοση.

Συγκέντρωση και ψηφιοποίηση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.

  Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό αποτελεί πολύτιμη πηγή άντλησης πληροφοριών για την ιστορία και λαογραφία ενός τόπου. Έτσι, με σκοπό τη διάσωση και αξιοποίηση πολύτιμων στοιχείων για την ιστορία και λαογραφία της Αράχωβας, το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας αναζητά παλαιές φωτογραφίες από την Αράχωβα, τους κατοίκους και τις δραστηριότητές τους, έγγραφα (προικοσύμφωνα, επιστολές, επιστολικά δελτάρια, ιδιωτικά ή δημόσια συμφωνητικά, στρατιωτικά έγγραφα), βιβλία, εφημερίδες, καθώς και κάθε άλλο φωτογραφικό, ζωγραφικό ή γραπτό τεκμήριο για τη ζωή στην Αράχωβα κατά τις παρελθούσες δεκαετίες. Το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας αναλαμβάνει υπεύθυνα να ψηφιοποιήσει το υλικό αυτό και να το επιστρέψει στον κάτοχό του στο ακέραιο. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις δωρεών, το Μουσείο αναλαμβάνει να καταγράψει, συντηρήσει και φυλάξει το υλικό αυτό στη συλλογή του, καθιστώντας το προσβάσιμο στον κάθε ενδιαφερόμενο. Μέρος του υλικού αυτού θα χρησιμοποιηθεί με διαφόρους τρόπους στην προετοιμαζόμενη μόνιμη έκθεση, όπως και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου. Για τη δωρεά ή το δανεισμό αρχειακού υλικού με σκοπό την ψηφιοποίηση και αξιοποίησή του από το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας μπορείτε να αποστείλετε σχετικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μουσείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ανακαλύψτε τα μυστικά του ποιμενικού βίου ...

Ανακαλύψτε τα μυστικά του ποιμενικού βίου στα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας: «ΤΕΧΝΟΠΟΙΜΕΝΕΣ», για μαθητές από 3ης Δημοτικού και πάνω.

 

Στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης «Το πρόβατο. Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη», πραγματοποιούνται στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2014 τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια «ΤΕΧΝΟΠΟΙΜΕΝΕΣ», που απευθύνονται σε μαθητές από 3ης Δημοτικού και πάνω. Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στα παιχνίδια αυτά είτε μεμονωμένα είτε ενταγμένα σε ομάδες των 2-3 ατόμων και έως 30 άτομα κάθε φορά. Τα παιχνίδια παίζονται με τη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), τα οποία αποτελούν ευγενική χορηγία της εταιρείας htc.

Βασικός στόχος των παιχνιδιών είναι να προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες σε μια εμπειρία ποιμενικής τέχνης και τεχνικής στον χώρο της έκθεσης, αλλά και να αποτελέσουν αφορμή βιωματικής εμπειρίας των συμμετεχόντων σε ζητήματα φαινομενικά μακρινά, τόσο χωρικά όσο και χρονικά, από την πραγματικότητα στην οποία ζουν. Οι παίκτες υποδύονται τους μαθητευόμενους βοσκούς, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους χρησιμοποιώντας συσκευές κινητών τηλεφώνων, QR codes και πολυμεσικά αρχεία για να συνδέσουν τα καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά εκθέματα με έννοιες της ποιμενικής ζωής. Μέσω της δράσης του παιχνιδιού, οι σύγχρονοι ποιμένες θα κληθούν να κατανοήσουν βασικά νοήματα και αξίες της ποιμενικής ζωής και της σημασίας που αυτή είχε και έχει στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη, στην οικονομία και στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια "ΤΕΧΝΟΠΟΙΜΕΝΕΣ" είναι κατάλληλα και ως βοήθημα για επισκέπτες μεγαλύτερων ηλικιών που θα θελήσουν να ξεναγηθούν, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να καθοδηγούν τους επισκέπτες στην έκθεση, να μεταφέρουν με βιωματικό τρόπο αξίες της ποιμενικής ζωής, όπως η συνεργατικότητα, η γρήγορη επίλυση προβλημάτων και ο προσανατολισμός στον χώρο, αλλά και να συνδέουν τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων με εκθέματα τέχνης και παράδοσης.

Δηλώσεις συμμετοχής για Σχολεία από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 πμ.-2 μμ., στο τηλέφωνο 22670-31630.

Παράταση της έκθεσης «Το πρόβατο. Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη».

  Έπειτα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που παρουσιάζει στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας η έκθεση «Το πρόβατο. Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη», αλλά και την ανάγκη να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα Σχολεία, τα οποία καθημερινά δηλώνουν την επιθυμία τους να την επισκεφθούν και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που τη συνοδεύουν, η έκθεση παρατείνεται έως τις 25 Μαρτίου 2014. Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

 

Περισσότερα

Roland Moore, «Η Αράχωβα στον εθνογραφικό φακό, 1986-1992». Φωτογραφική καταγραφή με τη ματιά ενός ανθρωπολόγου.

RolandMoore, «Η Αράχωβα στον εθνογραφικό φακό, 1986-1992». Φωτογραφική καταγραφή με τη ματιά ενός ανθρωπολόγου.

Έναρξη Έκθεσης: Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Εγκαίνια-Διάλεξη: «Παραδοσιακές ασχολίες Αραχωβιτών στον περασμένο αιώνα», Σάββατο 26 Απριλίου 2014, 7:30 μ.μ.

 

Η έκθεση βασίζεται σε εθνογραφικού περιεχομένου φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε ο ερευνητής κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνάς του στην Αράχωβα κατά τα έτη 1986-1992. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο “Ethnography through Photography in Central Greece”στο PhoebeAppersonHearstMuseumofAnthropology, στο Berkeleyτων ΗΠΑ, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο 1993.

 

Περισσότερα

   

Η λαογραφία του τόπου μας  

   

Στατιστικά  

Εμφανίσεις Άρθρων
1358193
   

Πόσοι είναι on line  

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες και κανένα μέλος