Παράλληλες δράσεις
Με σκοπό τη διδασκαλία, καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με τα διδασκόμενα μαθήματα, τα Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνών του Μουσείου οργανώνουν τακτικά διάφορες παράλληλες δράσεις, τις οποίες καλούνται να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτά, αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρική γνώση και μάθηση. Οι δραστηριότητες που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν ορισμένες από τις βασικές διαδικασίες που προηγούνται της ύφανσης, όπως τον παραδοσιακό κούρο των προβάτων, το πλέξιμο των μιταριών, το διάσιμο του στημονιού και το πέρασμα του στημονιού στον αργαλειό. Οι επόμενες δράσεις που προγραμματίζονται αφορούν το πλύσιμο, το ξάσιμο, το γνέσιμο και τη βαφή του μαλλιού. Όλες οι ανωτέρω παραδοσιακές τεχνικές διδάσκονται από ηλικιωμένες και πεπειραμένες γυναίκες του τόπου μας και καταγράφονται λεπτομερώς από ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Παραδοσιακός κούρος
Ο παραδοσιακός κούρος πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2012 στο ποιμνιοστάσιο του κ. Γιάννη Ράπτη, στο Ζεμενό της Αράχωβας. Τη διαδικασία παρακολούθησαν 10 από τις κυρίες (δασκάλες και μαθήτριες) που συμμετέχουν στο μάθημα της υφαντικής, ενώ το μαλλί συλλέχθηκε σε τσουβάλια με σκοπό να ακολουθήσει σύντομα η με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασία και βαφή του.
Διάσιμο του στημονιού
Το διάσιμο του στημονιού και το πέρασμά του στον αργαλειό πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2012 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Στη δραστηριότητα αυτή, η οποία έλαβε εορταστικό χαρακτήρα με την επί τόπου παρασκευή τοπικών παραδοσιακών κερασμάτων στο παρασκευαστήριο-κυλικείο του Μουσείου, συμμετείχαν δεκάδες γυναίκες του τόπου μας, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, τις οποίες δίδαξαν με άριστο τρόπο οι τελευταίες εναπομείνασες υφάντρες της Αράχωβας που γνωρίζουν τις παραδοσιακές αυτές τεχνικές